Zápis ze schůze W-SPOLKU ZE DNE 16.10. 2018

1. Kontrola úkolů z minula a pokračování:

V září 2018 by se měla zrealizovat výmalba dvorku v rámci projektu „Zahrada a hřiště – místo, kde se setkáváme“. Bylo dohodnuto, že návrhy dá jak škola, tak W-spolek (potažmo rodiče). Návrhy za W-spolek se budou shromažďovat u paní Štěpánkové.

Mezi návrhy jsou: šibenice, matematická pyramida bez čísel, labyrint, had s prázdnými kolečky (např. na násobilku), piškvorky, twister, člověče nezlob se, panák, bludiště, obyčejné čáry na házení).

W-spolek navrhl, že do výroby šablon by mohly být zapojeny děti z vyššího stupně školy.

Přílohou tohoto zápisu jsou fotky jako tipy na případné použití v rámci malování na dvorku a hřišti.

V 10/2018 se bude dále realizovat pískové doskočiště.

Dále Wspolek navrhl na příští rok požádat Residomo o finance na vybudování zahradního domečku a přírodních prvků na zahradu (květena – svízele, drobné popínavé květiny na plot).

Ze školy jsme k projektu nedostali žádnou zpětnou vazbu, za W- spolek není nikdo, kdo by se projektu kreativně mohl věnovat a projekt dokončit.

Návrh: obrátit se na studenty a učitele Waldorfské střední školy

Úkol: paní Gadatschová domluví termín schůzky se zástupci lycea, pokud by oni byli ochotni se projektu ujmout.

V případě, že ne, je v návrhu spolupráce se Střední uměleckou školou (kontakt paní Davidová)

Nově:

Lyceum souhlasí s pomocí, kontaktní osoba paní Gavlasová – čekáme na termín schůzky, kde se dohodne další část realizace.

GDPR

Jelikož W-spolek je spojen se školou, navrhujeme se spojit se správcem školy, který tvořil GDPR pro školu, aby spolku pomohl se směrnicí. Prosíme o domluvu a kontakt na správce GDPR za školu, aby pomohl s nastavením předpisů W-spolku dle směrnice k GDPR. – trvá, připomenutí zástupkyni školy, aby poprosila paní ředitelku o nakontaktování správce

Besedy Renarcon

Předsedkyně otevřela debatu besed od organizace Renarcon zaměřené na prevenci sociálně patologických jevů (gamblerství, šikana, závislosti atd.). Bylo by dobré se ujistit, že besedy určené nově pro žáky na I. stupni, budou vedeny v souladu s waldorfskou pedagogikou a nebudou jim předčasně v rámci 1. - 4. třídy sdělovány jako prevence před škodlivými jevy, informace, které naši žáci zatím neřeší a nesetkávají se s nimi.

Informace z kolegia: kolegiem učitelů bylo projednáno zrušení dalšího programu Renarkonu pro 1.stupeň, působení lektorky bylo shledáno jako nepřínosné. Další preventivní programy ve škole budou vyhodnocovány stejně pečlivě.

Poděkování:

- paní Gadatschové za předání kontaktu a navázání spolupráce ohledně hřiště s lyceem

- panu Štěpánkovi za kontrolu knihovniček a rozvoz knih, p. Mückovi za letáky ke knihovničkám a paní Gadatschové (a jejímu manželovi) za opravu knihovničky u ZOO.

- paní ředitelce za klíče od skříňky, kde může mít Wspolek v rámci GDPR umístěny šanony s účetnictvím

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVĚ:

2. Martinská slavnost

Kolegium v době před schůzí Wspolku ještě Martinskou slavnost neprojednávalo. Doplněno po schůzi:

Kolegium učitelů se dohodlo: Martinska slavnost se uskuteční ve čtvrtek, 8.11.2018, organizačně ji zajišťuje paní učitelka Jana Toflová. Ráno bude slavnostní setkání žáků školy 8.15 v tělocvičně školy. 8.třída upeče perníčky na podvečerní část slavnosti. Slavnost bude probíhat podobně jako v předchozích letech. O přítomnosti koně se ještě bude jednat s policií, původní žádost školy o spolupráci byla zamítnuta, učitelé vstoupí v osobní jednání. Bylo připomenuto, že Martinská slavnost se nekoná na Waldorfské škole nezbytně vždy s příjezdem Martina na bílém koni, v případě, že se nesežene kůň a jezdec, bude zvolena slavnostní varianta u kostela se světlem a zpěvem.

Organizátoři slavnosti přizvou zástupce W-spolku na společnou schůzku, konanou ke konkrétnímu organizačnímu zabezpečení akce. Zatím byla vyslovena prosba směrem k rodičům, aby zorganizovali vaření čaje a zajistili občerstvení pro děti na náměstí, včetně odvozu a dovozu.

3. Sodexo – obědy

Po rozsáhlém zjišťování možné náhrady firmy Sodexo (dodávání obědů) bylo usouzeno, že v současné době není možno zajistit jiného dodavatele (zejména s ohledem na systém dovozu, systém objednávek, zajištění na místě, cen obědů). Bohužel stále přetrvává nespokojenost s kvalitou obědů, ve školce ale vnímáme určitou nápravu ze strany Sodexo.

Členové Wspolku navrhli, aby na vrátnici byl k dispozici sešit, do kterého učitelé a rodiče budou zapisovat postřehy z oběda (kvalita, výběr, množství atd.). Dále oslovit prostřednictvím učitelů rodiče, aby psali na Wspolek informace od svých dětí (zejména sdružovat jídla, která děti vůbec nejí). Cca po 3 týdnech vyhodnotíme připomínky.

4. Různé

Paní Davidová navrhla nakoupit rýče a motyky. Wspolek se dohodl, že ve škole jsou tyto nástroje k dispozici, chybějící vždy zapůjčovali rodiče. Rýče a motyky se zatím kupovat nebudou.

Škola se zapojila do vzdělávacího projektu Globe (badatelská výuka, info na www.globe.czech.cz). letošním tématem je Zahrada, Vize školy: proměnit školní zahradu vhodnou na výuku, zapojení dětí, ale i rodičů (sazenice, nápady, zahradní poradenství). V případě, že některý z rodičů by mohl poskytnout nejen sazenice, ale zná také zahradníka, který by byl ochoten konzultovat změnu zahrady, prosím pište na: ivana.feherova@zswaldorfostrava.cz

Vši na škole – paní Davidová poprosila, aby se na kolegiu probrala možnost citlivější informovanosti dětí ohledně vší. Zda-li je možné, aby děti byly vynechány, resp. Aby byly informovány citlivěji. V současné době je apelace velmi důrazná hlavně směrem k dětem.

Požadavek na zakoupení pomůcek do učebny výtvarné výchovy v hodnotě 8 000 Kč. Wspolek vyjádřil souhlas s tím, že má kolegium předat žádost a fakturu znějící přímo na Wspolek.

Byly předány jména zástupců jednotlivých tříd – je třeba změnit na webových stránkách.

Termín příští schůzky: úterý 17.00 hodin dne 6. 11. 2018 (po třídních schůzkách)

Zápis pořídila:    Gabriela Zeisberger

Zápis ověřila:     Dominika Najvert