Setkání waldorfských spolků, 18.-19.10.2019

Setkání waldorfských spolků, 18.-19.10.2019,
Waldorfská základní škola v Ostravě-Porubě

 

V pátek a sobotu 18. -19. října se v prostorách Waldorfské základní školy v Ostravě-Porubě uskutečnilo setkání waldorfských spolků z celé České republiky.
Zúčastnilo se jej více než 20 zástupů z waldorfských škol v Praze-Dědině, Praze-Jinonicích, Plzni, Písku, Pardubicích, Semilech, Brně, Olomouci a v neposlední řadě také představitelé našich dvou ostravských škol – té Na Mlýnici a v Porubě.
Většina „účastníků zájezdu“ dorazila k nám do severomoravské metropole už v pátek v podvečer. Po krátkém přivítání a vzájemném představení jsme si společně prošli prostory školy, prohlédli jsme si výmalbu jednotlivých tříd, kterou zhotovil bývalý student Petr Gavlas, a na chodbě také ručně tkaný nástěnný koberec vyobrazující loď. Díky ředitelce Beátě Krejzové mnozí z nás vůbec poprvé uslyšeli o skryté symbolice díla: se svými žáky začala jeho výrobu ještě v místě, kde ostravská waldorfská základní škola sídlila původně. Dokončeno bylo ale už v nových prostorách v Porubě.
Po prohlídce školy jsme se pak usadili k dobrému čaji ze Šambala baru, který pro nás připravovala bývalá studentka Sára, později se pak rozlévalo i výborné víno z jižní Moravy, o které se postarala naše kolegyně Marcela Klementová. U obou lahodných moků se nám krásně diskutovalo a výměna zkušeností z jednotlivých škol plynula sama.
Oficiální program setkání začal v sobotu krátce po deváté ráno. V úvodu jsme se vrátili k informacím a úkolům z posledního setkání W-spolků v Liberci. Ředitel semilské školy Ivan Semecký nás seznámil s aktualitami z půdy Asociace waldorfských škol (AWŠ). Společně s Tomášem Kubou z Plzně pak shrnuli plány týkající se revize Rámcových vzdělávacích programů (RVP).
Po krátké přestávce bylo tématem financování škol. Zástupci z Olomouce a Plzně představili financování jejich soukromých škol a ostatní zástupci pak informovali o financování státních škol, kdy se na zajišťování prostředků podílejí také rodiče, sponzoři (převážně z řad bývalých absolventů) a částečně je provoz hrazen granty (tedy z projektů, které podává a administruje W-spolek nebo škola).
Vydatný oběd zasytil jak “masožravce” (díky za výbornou zelňačku od Magdy Luňáčkové), tak vegetariány (skvělý dýňový krém) a po něm jsme se odebrali na půdu školní zahrady, abychom u příležitosti setkání zasadili slivoň (Prunus Cerasifera Nigrastrom). Do kořenu stromu jsme vložili kapsli se vzkazem pro generaci dětí našich děti. Ke vzkazu jsme přidali rovněž waldorfské noviny, jejichž autory byli žáci loňské 5. třídy, a také dokument shrnující strategii sloučení w-škol a vytvoření Waldorfského kampusu v Porubě.
Odpoledne pak proběhly další dva workshopy. Obsahem prvního z nich bylo sdílení zkušeností z organizování přednášek a seminářů pro rodiče budoucích žáků 1. třídy. Jde při nich o to, dobře nastavit rodičovská očekávání, neboť praxe ukazuje, že waldorfská škola je vhodná pro každé dítě, ale ne pro každého rodiče.
Druhý workshop se zabýval tématem absolventů waldorfských škol a jejich uplatnění v praktickém životě. Účastníci setkání se shodli, že cílem waldorfských škol není připravit maximum žáků a studentů pro vysokoškolské studium, nýbrž pomoci jim najít a nastartovat takovou životní dráhu, na které budou šťastní, samostatní a aktivní, a to nejen profesně, ale i v osobním životě. Neboli, jednoduše, cestu work-life balance.
Děkujeme všem, kteří se aktivně podíleli na zajištění akce a vytvoření pohodové atmosféry ve škole.

Autor textu: Karel Hájek

Převzato z: https://waldorfostrava.cz/waldorf-ostrava/waldorf-poruba/setkani-waldorfskych-spolku-18-19-10/