Waldorfský Beskydský Mont Blanc Severka 22.4.2017

Severka

V sobotu 22. dubna jsme vyrazili na první výšlap Waldorfského Beskydského Mont Blancu. Cílem byla Severka s nadmořskou výškou 962 m. Před nádražím se nás ráno sešlo 10 dospělých a 9 dětí odhodlaných vrchol zdolat. Už cestou bylo z vlaku vidět zasněžený hřeben Těšínských Beskyd a do černa zamračenou oblohu, a tak jsme se připravili na více zimní než jarní výšlap.

V Mostech u Jablunkova se přidal ještě jeden tatínek s dcerkou a v kompletní sestavě jsme se vydali po červené turistické značce směrem na Velký Polom. Pláštěnky byly v pohotovosti, sem tam nás zkropil mírný deštík, ale nálada byla výborná. Asfaltka mezi domky a chatkami po chvíli přešla v lesní cestu a místo deště padaly zledovatělé hvězdičky, které potěšily hlavně 2 nejmladší účastníky z MŠ.

Ve výšce 880 m u horské chaty Skalka proběhla sněhová bitva, kterou si rychlejší účastníci výšlapu ukrátili čekání na nejmladší děti. Zbývající kilometr k vrcholu hezky sněžilo a my zdolali náročnější terén sníh – voda – bláto jen s několika mokrými ponožkami. Nahoře nás přivítala horská chata Severka, kde si – kdo měl zájem - pořídil účastnický list a do něj první razítko „Severka“. Poseděli jsme, občerstvili se, povykládali, děti zahrály stolní fotbálek.

Ještě vrcholové foto a zpátky stejnou cestou po červené, už bez padajícího sněhu a na chvilku dokonce i se sluníčkem. Sestup byl rychlý a při pohledu na hodinky jsme ještě zrychlili v naději stihnout vlak ve 4 hodiny, což se nám taky podařilo. Vtipný závěr výletu, kdy jsme do Ostravy dorazili místo o půl 6 až o půl 8 večer, už zůstane tajemstvím zúčastněnýchJ Můžeme jen zmínit, že jsme díky žízni a přístupu Českých drah poznali i příjemnou hospůdku v Bocanovicích.

Všem zúčastněným dík za odvahu jít i přes nedobrou předpověď počasí a velký dík za příjemně strávený den. Těšíme se na příště!